JAPÁN AKOYA
Akoya ma
Akoya gyöngy osztriga
Az Akoya gyöngy valójában az Akoya osztrigáról kapta a nevét. Az Akoya osztriga tudományos neve Pinctada Fucata. Ma a legtöbb osztrigát keltetőben tenyésztik. Körülbelül 20 napos korukban az osztriga lárvái kiköpnek, és az álló tárgyakhoz tapadnak. A köpötteket hat hónapos korukig óvodába szállítják. Ezekben a fejlődési időszakokban a gyöngygazdálkodók planktont is nevelnek, hogy táplálják ezeket az osztrigákat. Hat hónapos korukban az osztrigákat az óvodából speciális kosarakba helyezik, ahol a következő 18-30 hónapban érik őket. Két-három éves korában az osztriga készen áll a magozásra.
Akoya Pearls növekedése
A magképződés után az Akoya osztrigát gondosan ápolják a következő 8-24 hónapban. Az osztriga termeli a legjobb gyöngyházat 59 és 68 Fahrenheit-fok közötti vízhőmérsékleten. A hidegebb víz lassabb, feszesebb és fényesebb gyöngyházképződést tesz lehetővé. A Japán körüli óceánok hidegebbek, így a legtöbb japán akoya lassan növekszik, 12-24 hónapig. Kínában a vizek általában melegebbek, így a gyöngyház gyorsabban képződik. Ennek eredményeként az Akoyát is gyorsabban lehet betakarítani.
Az Akoya betakarítása
Az Akoya-t a legjobb a hideg téli hónapokban betakarítani. A betakarítás és tisztítás után a gyöngyök készen állnak a feldolgozásra. Minden gazdaság egy meghatározott mérettartományra specializálódik. Ezenkívül az utófeldolgozási eljárások jelentős infrastrukturális beruházásokat igényelnek. Ennek eredményeként a legtöbb feldolgozó több gazdasággal kötött közvetlen szerződést.
Gyöngyök gócképződése
A magképződés előtt az egyes osztriga anyagcseréje lelassul hibernált állapotba. Ez körülbelül három hónapig tart. Az osztrigát ezután egy képzett és speciálisan képzett technikus magozza ki. Speciálisan készített gyöngyöt és donorköpeny-szövetdarabot óvatosan helyeznek be az osztriga ivarmirigyébe. Ez a bemetszés nagyon kicsi, és ez a műtéti eljárás nagyon kényes. A legjobb magképző gyöngyök amerikai édesvízi kagylóból.
A kép forrása: www.britannica.com
Az Akoya feldolgozása Az
Akoya gondos feldolgozása két héttől hat hónapig tarthat. Az Akoya-t gondosan feldolgozzák, hogy kiemeljék természetes szépségüket. A feldolgozás nem károsíthatja a gyöngyöt. A japánok közel egy évszázados feldolgozási tapasztalattal rendelkeznek, amely számos szabadalmaztatott és titkos technikát eredményezett. A kínaiak viszonylag újak az Akoya-tenyésztésben, körülbelül az 1980-as évek végétől kezdődnek. A tenyésztési, feldolgozási és környezeti tényezők gyorsabb növekedést és feldolgozást tesznek lehetővé. Fekete és sötétebb színű Akoya folyamatok is előfordulnak ekkor.